Iisus a luat masa cu păcătoșii: O chemare la transformare, nu la afirmare
În societatea contemporană, confundăm adesea acceptarea cu aprobarea.
Citind în Evanghelia după Luca versetele 30-32 din capitolul 5, întâlnim o scenă frumoasă și emoționantă. Este o reamintire vie a iubirii și harului incredibil de care Isus a dat dovadă în timpul vieții Sale și este un mesaj care e foarte relevant și astăzi.
În aceste versete, Îl găsim pe Isus stând la masă cu „vameși și păcătoși”, un act scandalos în ochii liderilor religioși din vremea Sa. Dar Isus nu a fost niciodată unul care să urmeze convențiile oamenilor. În schimb, El a ales să spargă tiparele și să întindă o mână plină de dragoste și compasiune celor care erau marginalizați și respinși.
În acest pasaj, Isus oferă o imagine frumoasă a iubirii lui Dumnezeu. El nu se distanțează de păcătoșii care L-au chemat să mănânce cu ei, ci mai degrabă, se apropie de ei, arătând că toată lumea are șansa de a se apropia de Dumnezeu.
✋ Pe măsură ce explorăm pasajul acesta, însă, e vital să înțelegem că Isus nu aprobă stilul lor de viață păcătos.
El îi invită pe acei oameni la o viață transformată și rodnică prin pocăință și renunțare la păcat.
Isus a luat cuvântul și le-a zis: „Nu cei sănătoși au trebuință de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăință pe cei neprihăniți, ci pe cei păcătoși.” - (Luca 5:31-32)
Intenția Sa nu a fost de a aproba comportamentul lor păcătos, ci de a le oferi o cale de ieșire - o cale spre transformare, vindecare și răscumpărare.
În societatea contemporană, confundăm adesea acceptarea cu aprobarea. Considerăm că, pentru a iubi pe cineva, trebuie să aprobăm absolut totul la acea persoană, inclusiv stilul ei de viață păcătos. Isus demonstrează însă o formă mai înaltă de iubire - o iubire care extinde harul, mila și iertarea, chemând în același timp individul la o viață transformată.
Exemplul lui Iisus ne învață că dragostea adevărată nu ignoră realitatea păcatului și nici nu îi încurajează pe alții să rămână în el. În schimb, dragostea autentică ne provoacă și ne încurajează să creștem, să ne schimbăm și să devenim persoana care Dumnezeu ne-a destinat să fim.
Fariseii care L-au criticat pe Isus că a mâncat cu păcătoșii, erau mai preocupați cu aspectul exterior și părerea oamenilor decât cu starea inimii. Ei aveau impresia că virtutea lor îi face superiori față de ceilalți și îi îndreptățește în fața lui Dumnezeu.
Isus însă le recunoaște fățărnicia și scoate în evidență nevoia lor cea mai profundă, de a se întâlni cu Dumnezeu și de a primi iertare pentru păcatele lor.
Prin acceptarea invitației prietenilor lui Levi de a lua masa cu ei, Isus a transmit un mesaj de speranță si răscumpărare acestor oameni. În același timp, ne reamintește fiecăruia dintre noi că nimeni nu este prea departe de harul și iubirea lui Dumnezeu.
Iar noi, cei care am acceptat chemarea Mântuitorului de a-L urma, trebuie să continuăm exemplul lui Isus de a ajunge la cei rătăciți și frânți sub povara păcatelor lor, pentru a-i invita să experimenteze puterea de transformare a vieții pe care o are dragostea Sa.
Haideți să fim conștienți de propria noastră nevoie de transformare, recunoscând că și noi suntem niște păcătoși care au nevoie de un Mântuitor.
✋ Pe măsură ce îmbrățișăm viața pe care Isus o oferă, ne vom găsi identitatea nu în acceptarea sau afirmarea lumii, ci în transformarea și reînnoirea pe care numai El le poate oferi.
În concluzie, cina lui Isus cu păcătoșii nu a fost un act de toleranță față de păcat, ci o declarație îndrăzneață a iubirii și scopului Său: să-i caute și să-i salveze pe cei pierduți, oferindu-le o viață transformată și plină de roade.
În calitate de urmași ai lui Hristos, haideți să fim dispuși să răspândim dragostea, harul și iubirea lui Dumnezeu celor din jurul nostru, chemându-i să experimenteze puterea transformatoare pe care o are dragostea lui Isus, dragoste care transformă vieți și oferă speranță pentru viața aceasta dar și pentru viața viitoare, viața veșnică.