Google și iluzia adevărului
Când ai folosit ultima dată Google, sau YouTube? Bănuiesc că azi. :)
Google Search este accesat de aproximativ 40,000 de ori pe secundă ceea ce înseamnă că la nivel global, Google este folosit pentru a răspunde la întrebări sau pentru a ajuta oamenii să ajungă la destinația dorită pe internet, de 1,2 trilioane de ori într-un an.
A căuta pe Google a devenit sinonim cu a căuta pe internet și în mare parte, Google face o treabă bună în a direcționa utilizatorul către un conținut relevant.
Nu de fiecare dată, însă, iar în plus, pare că nu o face intenționat. De ce e relevant pentru tine? Ai să vezi imediat.
Algoritmul Google și datele tale
Pentru a putea răspunde în mod relevant la o căutare, Google a creat o serie de algoritmi care cataloghează și evaluează conținutul de pe internet pe diferite criterii.
În plus Google stochează și prelucrează datele personale pentru milioane de utilizatori.
Dacă ai accesat vreodată YouTube, Google Search, sau orice dispozitiv sau aplicație făcuta de ei, Google îți va construi un profil unic care se va actualiza automat cu fiecare utilizare.
Cu cât folosești mai mult aplicațiile făcute de ei (Gmail, Google Chrome), cu atât profilul tău făcut de Google va fi din ce în ce mai conform cu realitatea.
Google știe unde stai, cu cine te întâlnești, la ce oră mănânci, preferințele culinare, culorile preferate. Îți știe contactele, membrii familiei, colegii și unde și când mergi la biserică.
Când mai pui la socoteală emailurile personale, rutele de pe Google Maps sau Waze (companie cumpărată de Google) și telefoanele Android, îți dai seama că s-ar putea ca nici tu să nu te cunoști atât de bine precum te știe Google.
Și cum firmele plătesc la greu pentru datele tale personale, pe care Google are grijă să le valorifice la maxim, tu continui să te „bucuri” de servicii gratuite de la ei, fără să-ți dai seama ce preț mare plătești pentru ele.
Adevărul conform lui Google
Dacă partea de publicitate și de comerț electronic pare destul de inocentă și neutră (🤪), partea de informare și prezentare a datelor de pe internet ridică multe semne de întrebare.
Google este folosit de mulți oameni pentru a se informa despre foarte multe aspecte ale vieții - de la rețete de mâncare până la sensul vieții.
De exemplu, mulți oameni ajung pe Aercurat de pe un motor de căutare, cu întrebări de genul: „Cine este Isus Cristos?”, sau „Cine este aproapele meu?”.
Când cineva accesează Google pentru una dintre aceste întrebări, motorul de căutare evaluează care pagini sunt mai relevante și listează în ordine descrescătoare rezultatele de pe Internet. Sau așa ni se spune.
În realitate, Google cenzurează foarte multe pagini pe diferite criterii pe care utilizatorul, nu le știe. De exemplu, Google ia in considerare următoarele (o listă scurtă doar ca exemplu):
relevanța paginii pentru căutarea respectivă
frecvența cuvintelor cheie din text în relație cu ce caută utilizatorul
lungimea și calitatea conținutului
reputația site-ului
numărul de link-uri de pe internet care menționează pagina și site-ul
cât de bine se potrivesc paginile cu intenția ta de navigare
și multe alte criterii.
Scopul lui Google când ți se prezintă această listă, nu e neapărat ca tu să găsești exact ce cauți, ci ca tu să ai impresia că ai găsit ce căutai.
Google nu are acces la toate informațiile din lume. Pentru asta sunt biblioteci. Google are acces parțial la site-urile de pe internet și după cum ai văzut mai sus, nici pe astea nu le arată pe toate.
Adevărul conform lui Google, e relativ. Asta pentru că e profitabil să fie așa. Din asta fac ei bani. Dacă eu și tu întrebăm același lucru, rezultatele vor fi diferite pentru că scopul nu e să informeze, ci să profite de pe urma iluziei informării.
Dincolo de bani
Tot ce am menționat până acum, a fost valabil până acum câțiva ani, însă a devenit clar, pentru multă lume, că obiectivul Google s-a depărtat de la iluzia informării înspre reeducare.
De exemplu, am căutat pe Google dacă e normal să fii homosexual.
Prima pagină se transformă într-un discurs pro-homosexualitate care nu are nimic de-a face cu adevărul. Este însă adevărul pe care Google îl preferă și pe care societatea modernă îl predică.
Dacă întreb „e homosexualitatea un păcat?”, primul rezultat vine de la o pagină care face un argument pro-homosexualitate și afirmă că de fapt, Biblia nu susține clar că homosexualitatea ar fi cumva un păcat. Ceea ce noi creștinii știm că e fals.
După cum vezi, pentru anumite căutări, așa cum menționam și mai sus, Google se erijează în educator și susținător al adevărului, în schimb, nu face decât să dezinformeze lumea.
Datele tale și reeducarea
Mai ții minte cum am menționat mai sus că Google știe poate un pic prea multe despre tine? Ei bine, pe lângă faptul că ei folosesc cu succes datele tale să facă o căruță de bani, mai folosesc aceste date pentru a te reeduca și pentru a-ți schimba părerea despre lucrurile importante din viață.
De la moralitate și până la politică, știință și sănătate, poți presupune liniștit că Google încearcă din răsputeri să te reeduce și să-ți schimbe părerea înspre direcția pe care ei vor să o promoveze.
Sfatul meu e să cauți adevărul și răspunsuri la întrebările mari ale vieții în Biblie. Google nu are nimic de oferit aici. Și nu doar Google, ci și majoritatea internetului. Și asta e valabil pentru orice motor ce căutare la care ai acces.
Ce-i de făcut
Ideal ar fi să renunți de tot sau măcar în parte la a folosi serviciile Google, Facebook și în general social media. De ce? Pentru că acestea nu doar că profită de datele tale personale pentru a face bani, ci luptă direct contra valorilor creștine și se folosesc de datele tale pentru a te influența pe tine și cei cu care ești conectat pe internet.
Aceste platforme online, nu pot exista fără utilizatori!
Ce să faci, însă, când ai nevoie și de un motor de căutare, și de un email, o hartă și alte servicii pe care Google le oferă pe gratis?
Există o zicală care spune cam așa:
Dacă nu plătești pentru un produs, înseamnă că tu ești produsul.
Google nu-ți dă nimic pe gratis, doar că plata pe care o faci nu este în bani. E mult mai scumpă. Plătești cu informațiile tale personale.
Serviciile și aplicațiile pe care ți le voi recomanda mai jos, sunt mai sigure de folosit, mai corecte în ce privește felul în care datele tale sunt sau nu folosite. Asta nu înseamnă că nu se aliniază la aceleași ideologii anti Creștine. Înseamnă doar că nu îți abuzează datele personale.
Fii brav (BRAVE)
Brave oferă gratuit aplicații pentru iOS, Android, Mac, Windows etc, cu care poți să navighezi pe internet. Înlocuiesc cu succes aplicații de gen Google Chrome, Safari, Microsoft Edge. Pe lângă faptul că nu adună date personale, Brave vine pre-configurat cu niște setări care te protejează atunci când navighezi pe internet.
Pe lângă aplicațiile de mai sus, îți recomand și motorul lor de căutare privat și care nu își ia datele de la Google sau Microsoft.
Alternative la Google Maps
E cam greu să ne descurcăm în epoca modernă fără hărți de gen Google Maps sau Waze.
Deși există destul de multe alternative private, nu le consider fiabile. În schimb, îți recomand să nu folosești doar Google Maps sau Waze tot timpul. Încearcă să folosești când una, când alta. Daca folosești iPhone, include în rotație Apple Maps. Pentru orașe, încearcă și Sygic sau Here We Go.
Chiar dacă nu putem evita Google Maps, faptul că nu le dăm toate datele și nu folosim mereu aplicațiile respective, ne ajută să băgăm bețe în roate acestui sistem care încearcă să ne monitorizeze tot timpul.
Alternative la Gmail
Pentru email, sunt extrem de multe servicii private care oferă conturi de bază gratuite cu posibilitatea de a plăti pentru a avea mai mult spațiu pentru email.
Recomand Proton Mail, Tutanota, Zoho Mail și îți recomand să schimbi de urgență emailul principal de pe Google. E OK să ai mai multe adrese de email și să le folosești pentru activități diferite (bancă, serviciu, cumpărături etc.)
Și ca un sfat pentru anonimitatea ta pe internet, evită să dai date personale (nume adevărat, telefon, email etc.) cât se poate mai mult.