De ce îngăduie Dumnezeu dezastrele naturale?
E greu de urmărit pe social media și la știri imaginile care vin din Turcia. Mi se rupe inima de durere când văd dezastrul provocat de cutremurele din Kahramanmaras și mă rog lui Dumnezeu să binecuvinteze poporul Turc cu ajutor, dar mai ales cu mântuire, în aceste momente grele.
De fiecare dată, însă, când se întâmplă dezastre naturale, multă lume se întreabă „unde este Dumnezeu și de ce îngăduie așa ceva?” O tragedie ca și acest cutremur, îi face pe mulți oameni se pună la îndoială bunătatea lui Dumnezeu.
Este dureros de asemenea, că dezastrele naturale sunt numite adesea acte ale lui Dumnezeu (în engleză: acts of God), dar nu I se dă nici un credit lui Dumnezeu pentru anii, deceniile sau chiar secolele de vreme liniștită.
Mi-am deschis Biblia să văd dacă pot să găsesc o explicație, sau măcar o situație similară care să mă ajute să înțeleg mai mult despre acest subiect.
În Evanghelia după Luca în capitolul 13, îl găsim pe Isus într-o sinagogă, și:
În vremea aceea au venit unii, și au istorisit lui Isus ce se întâmplase unor Galileeni, al căror sânge îl amestecase Pilat cu jertfele lor. „Credeți voi”, le-a răspuns Isus, „că acești Galileeni au fost mai păcătoși decât toți ceilalți Galileeni, pentru că au pățit astfel? Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiți, toți veți peri la fel.
Sau acei optsprezece inși, peste cari a căzut turnul din Siloam, și i-a omorât, credeți că au fost mai păcătoși decât toți ceilalți oameni, cari locuiau în Ierusalim? Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiți, toți veți pieri la fel.”
Luca 13:1-5
Mă gândesc că cei care l-au informat pe Isus despre aceste dezastre de pe vremea lui, au așteptat cu sufletul la gură explicația Fiului lui Dumnezeu despre cauza acestor dezastre, și mi se pare foarte interesant răspunsul lui Isus.
⚡ Credeți că acesta este un act de judecată a lui Dumnezeu pentru că ei au fost mai păcătoși decât restul?
De multe ori facem greșeala ca atunci când i se întâmplă ceva foarte trist sau tragic unei persoane, să considerăm că este o judecată. „Oh, vai, au primit ceea ce merită, nu-i așa? Mă întreb ce au făcut ca să merite acest lucru îngrozitor”.
Isus însă desființează acest concept.
⛰️ Dezastrele naturale nu reprezintă neapărat o judecată.
Ele reprezintă o ocazie pentru a reflecta la viața noastră, pentru că în răspunsul lui Isus, este și o atenționare: dacă nu vă pocăiți, toți veți pieri la fel.
În contrast, judecățile lui Dumnezeu consemnate în Biblie sunt selective, intenționate și au un scop precis. De exemplu, atunci când Dumnezeu a pedepsit Sodoma și Gomora, a cruțat viața lui Lot și a celor două fiice ale sale dar cei rămași au fost pedepsiți pentru felul lor de viață nelegiuit.
Și totuși, de ce se întâmplă dezastrele naturale?
Dezastrele naturale se numesc „naturale” în sensul că sunt rezultatul legilor naturale ale lumii noastre. Dumnezeul care a creat cerurile și pământul a conceput legile naturii, iar aceste legi au ca efect fenomene naturale periodice: cutremure, uragane sau tsunami.
🌊 Deși o lume fără dezastre naturale ar putea părea ideală, astfel de evenimente se dovedesc a fi necesare pentru ca viața pe Pământ să fie posibilă.
De exemplu, fără activitatea tectonică, care este sursa activității seismice, planeta noastră nu ar avea continente, nici munți, nici un ciclu hidrologic stabil și nu ar avea nici un fel de biodiversitate și de abundență a vieții de care ne bucurăm.
De ce nu intervine Dumnezeu?
Cu toate că explicația de mai sus arată ce se întâmplă în mod natural, se pune întrebarea: „de ce nu intervine Dumnezeu?” Biblia proclamă că Iisus Hristos susține toată natura împreună. În Coloseni 1:16-17 citim:
Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile cari sunt în ceruri și pe pământ, cele văzute și cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El și pentru El. El este mai înainte de toate lucrurile, și toate se țin prin El.
Ar putea Dumnezeu să prevină dezastrele naturale? Cu siguranță! De exemplu, profetul Ilie s-a rugat lui Dumnezeu să nu fie ploaie în Israel pentru trei ani și jumătate, și Dumnezeu l-a ascultat.
Ilie era un om supus acelorași slăbiciuni ca și noi; și s'a rugat cu stăruință să nu ploaie, și n'a plouat deloc în țară trei ani și șase luni.
(Iacov 5:17)
Și la fel cum Dumnezeu permite ca omenii răi să comită fapte rele, El permite ca și pământul să reflecte urmările pe care le-a avut păcatul asupra creației.
În Romani 8:19-21 citim:
De asemenea, și firea așteaptă cu o dorință înfocată descoperirea fiilor lui Dumnezeu.
Căci firea a fost supusă deșertăciunii - nu de voie, ci din pricina celui ce a supus-o - cu nădejdea însă, că și ea va fi izbăvită din robia stricăciunii, ca să aibă parte de slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu.
🌍 Căderea omenirii în păcat a avut efecte asupra tuturor lucrurilor, inclusiv asupra planetei pe care o locuim.
Totul în creație este supus "deșertăciunii" și "putrezirii".
☄️ Păcatul este cauza finală a calamităților naturale, la fel cum este cauza morții, a bolilor și a suferinței.
Putem înțelege de ce au loc dezastrele naturale. Ceea ce nu înțelegem este de ce Dumnezeu le permite să se întâmple.
De ce a permis Dumnezeu dezastrul din Siria și Turcia? De ce permite Dumnezeu ca uraganele să distrugă casele a mii de oameni?
În primul rând, astfel de evenimente ne zguduie siguranța în această viață și ne obligă să ne gândim la veșnicie.
De obicei, bisericile se umplu după dezastre, pentru că oamenii realizează cât de fragilă este viața lor și cum le poate fi luată într-o clipă.
🤗 Știm însă cu siguranță că Dumnezeu este bun!
În timpul dezastrelor naturale au loc multe miracole uimitoare care previn pierderi și mai mari de vieți omenești.
Dezastrele naturale determină milioane de oameni să își reevalueze prioritățile în viață.
Sute de milioane de dolari în ajutoare sunt trimise pentru a-i ajuta pe cei care suferă. Multe asociații creștine de caritate au ocazia de a ajuta, de a sluji, de a sfătui, de a se ruga și de a conduce oamenii către credința mântuitoare în Hristos!
Nu știm de ce, dar ne încredem în Dumnezeu
Cu toate că explicațiile de mai sus sunt adevărate, nu vom înțelege niciodată pe acest pământ, gândurile și toate acțiunile lui Dumnezeu.
Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre, și căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul. Ci cât sunt de sus cerurile față de pământ, atât sunt de sus căile Mele față de căile voastre și gândurile Mele față de gândurile voastre.
(Isaia 55:8-9)
Putem însă avea încredere în Tatăl nostru Ceresc și dorința Lui e ca noi să venim cu credință la El, prin Isus, cu cererile și doleanțele noastre.