Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi.
A venit timpul din an în care ne aducem aminte de Jertfa lui Isus.
Mielul lui Dumnezeu, a fost sacrificat de Paște și, într-un sens, a fost asemeni mielului de Paște pe care evreii trebuiau să-l sacrifice în fiecare an. Asemeni mielului de Paște, El a fost cercetat atât de marii preoți de la Templu, de Irod, regele pus de romani peste evrei și de guvernatorul Pilat, reprezentantul romanilor. În urma tuturor cercetărilor a fost găsit fără vină.
[…] Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi. Deci, cu atât mai mult acum, când suntem socotiți neprihăniți prin sângele Lui, vom fi mântuiți prin El de mânia lui Dumnezeu. Căci, dacă atunci când eram vrăjmași, am fost împăcați cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său, cu mult mai mult acum, când suntem împăcați cu El, vom fi mântuiți prin viața Lui.
(Biblia, Romani capitolul 5 versetele 8-10)
Textul de mai sus ne spune pe scurt de ce a murit Isus. Nu e o listă exhaustivă ci mai degrabă un început al explicațiilor:
Moartea lui Isus e consecința păcatelor noastre;
Moartea lui Isus ne arată dragostea lui Dumnezeu;
Sângele lui Isus ne protejează de mânia lui Dumnezeu;
Moartea lui Isus a făcut posibilă împăcarea păcătosului cu Dumnezeu.
1. Moartea lui Isus e consecința păcatelor noastre
Isus a fost fără vină, fără păcat, El nu a murit pentru că a păcătuit, El a murit datorită păcatelor noastre. Păcatul e rebeliune împotriva lui Dumnezeu, încălcarea poruncii Lui. Când păcatul a intrat în creația bună a lui Dumnezeu a adus moartea, așa cum El i-a avertizat pe primii oameni.
Prima a fost moartea spirituală. Din pricina păcatului legătura spirituală cu Dumnezeu a fost ruptă și deși primii oameni au învățat cum pot să se întoarcă înapoi în comuniune cu Dumnezeu, majoritatea urmașilor lor au ales calea rebeliunii. Foarte curând pământul s-a umplut de ură, imoralitate, degradare, violență și moarte fizică. Lumea oamenilor în care Dumnezeu S-a întrupat în chip de om, până la urmă, L-a urât, L-a umilit, L-a acuzat pe nedrept, L-a torturat și L-a crucificat. Păcatele întregii omeniri L-au pus pe Isus pe cruce.
Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru.
(Biblia, Romani 6, versetul 23)
2. Moartea lui Isus ne arată dragostea lui Dumnezeu
Isus nu a fost o victimă a păcatelor noastre, El e Salvatorul nostru, al păcătoșilor care își pun încrederea în El. De bună voie S-a dăruit El ca jertfă pentru că nu este o altă cale ca păcatul să fie plătit. Plata păcatului e moartea, așadar toți păcătoșii trebuie să moară, în justiția lui Dumnezeu, nu e o altă cale.
Dar Dumnezeu ne-a iubit și pentru că noi nu puteam să ne salvăm singuri deoarece păcatul, asemeni unui handicap, ne făcea incapabili, El a pregătit soluția să plătească în locul nostru pentru păcatele noastre și să ne facă nevinovați. Această soluție L-a costat pe Dumnezeu foarte mult, a însemnat ca Fiul Său să fie pedepsit cu moartea în locul nostru.
Moartea lui Isus arată dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Isus S-a dat de bună voie la moarte iar Tatăl L-a lăsat, L-a dat pentru noi.
Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. Oricine crede în El nu este judecat, dar cine nu crede a și fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.
(Biblia, Ioan capitolul 3, versetele 16-18)
3. Sângele lui Isus ne protejează de mânia lui Dumnezeu
Cei ce cred în Jertfa pentru păcate a lui Dumnezeu, o acceptă, o primesc, i-o cer lui Dumnezeu. Singura cale prin care putem fi spălați de păcate și făcuți neprihăniți și deci salvați de judecata viitoare este prin Jertfa lui Isus.
Sângele lui Isus ne spală de orice păcate, El ne-a înlocuit în judecată, a stat ca opreliște peste oameni, ca o piedică între noi și revărsarea mâniei lui Dumnezeu, iar judecata lui Dumnezeu a căzut asupra Lui.
Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu și împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor, care înăbușă adevărul în nelegiuirea lor.
(Biblia, Romani capitolul 1, versetul 18)
Mânia lui Dumnezeu este îndreptată împotriva păcatului care e necinstire a lui Dumnezeu. Noi am fost creați să Îl cinstim și să Îl glorificăm pe Dumnezeu. Când păcătuim facem exact opusul.
Dumnezeu e încet la mânie, ne spune Biblia (vezi de exemplu, Exodul capitolul 34, versetul 6), e foarte răbdător și îi așteaptă pe oameni să se întoarcă de la păcatele lor. El nu pedepsește imediat, nu se răzbună pe loc.
Citind Biblia vom vedea în multe rânduri acest mod de a acționa al lui Dumnezeu. El le-a dăruit oamenilor timp și le-a trimis oameni neprihăniți să îi ajute să se îndrepte înainte să trimită judecata asupra lor sub forma potopului în timpul lui Noe, sub forma focului asupra Sodomei, sau sub forma exilului poporului Său în Babilon etc. Dar în loc să se întoarcă, unii crezând că își pot face de cap din moment ce Domnul nu i-a pedepsit când au păcătuit, s-au adâncit în rebeliunea lor.
4. Moartea lui Isus a făcut posibilă împăcarea cu Dumnezeu
Sângele lui Isus nu doar ne apără de mânia lui Dumnezeu, luând-o asupra Lui, dar a făcut posibilă împăcarea omului păcătos cu Dumnezeu.
Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărțire între voi și Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Fața Lui și-L împiedică să v-asculte!
(Biblia, Isaia capitolul 59, versetele 1, 2)
Dumnezeu ne-a creat cu scopul să fim împreună cu El dar păcatul a pus un zid de despărțire între noi și El. Relația cu Dumnezeu a fost ruptă din pricina păcatului. Isus a dat la o parte acest zid ca să putem fi din nou împreună cu El, să ne împăcăm cu Creatorul nostru, să fim din nou primiți în prezența Lui.
Mărturisirea păcatelor este o practică importantă în viața credincioșilor pe tot parcursul vieții lor pe acest pământ. Există în fiecare om această înclinație naturală de a păcătui chiar și în cei credincioși. Credincioșii au primit Duhul Sfânt, care dacă ei aleg să-L asculte, le dă puterea de a trăi vieți curate.
Dacă ne mărturisim păcatele, El (Isus Hristos) este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire.
(Biblia, 1 Ioan capitolul 1, versetul 9)
Așadar, Isus a murit pentru păcătoși, i-a înlocuit în judecată. Păcătoșii Îl pot ruga pe Isus să îi spele de păcate prin Jertfa Lui și astfel sunt făcuți neprihăniți. E singurul mod în care ei pot să vină înapoi în comuniune cu Dumnezeu. Prețul împăcării cu Dumnezeu a fost imens - a însemnat sacrificarea vieții Fiului Său. Nimeni nu poate plăti pentru neprihănire un preț așa mare, de aceea Dumnezeu ne dă neprihănirea în dar pentru că ne iubește și vrea să ne primească înapoi la El.
Dacă Cuvântul vestit prin îngeri s-a dovedit nezguduit și dacă orice abatere și orice neascultare și-a primit o dreaptă răsplătire, cum vom scăpa noi dacă stăm nepăsători față de o mântuire așa de mare […]?
(Biblia, Evrei capitolul 2, versetele 2,3)