Che Guevara sau mitul comunismului bine intenționat
Am intrat în biserică cu vreo câteva minute înainte de începerea serviciului și privirea mi s-a agățat într-un tricou care avea și pe față și pe spate, portretul stilizat, devenit simbol social, al bine cunoscutului „Che”. Sunt convins că persoana cu pricina nu are prea mult habar despre domnul Che și nici despre ce reprezintă dânsul.
Când mi-am exprimat dezacordul pe care l-am intenționat doar pentru mine, Paul, mezinul familiei, auzindu-mă, m-a întrebat de ce nu îi atrag atenția persoanei respective despre ce simbol poartă; poate se hotărăște să renunțe la a-l mai purta. I-am răspuns că nu cred că e mare scofală și că putem trece peste asta.
În schimb, episodul de la Biserică a început să se repete pe stradă, din ce în ce mai des. Șocul suprem însă l-am trăit când am descoperit în Cluj un restaurant care îi poartă numele, chiar lângă Stâlpii Împușcați. Asta deja a fost prea mult.
Cred că explicația pentru această atitudine a societății noastre față de Guevara este ignoranța. Oamenii chiar nu știu nimic despre el sau despre ce a făcut la viața lui. Ei cred doar ce li se pare că a făcut.
Multă lume crede că el a fost doar un tip arătos, stilat și un revoluționar inteligent, cu o dorință puternică de a lupta pentru libertatea și egalitatea concetățenilor lui, un fel de Robin Hood latino, un martir care s-a sacrificat pentru alții. Adevărul însă este departe de a confirma profilul de mai sus.
Cine a fost de fapt Che Guevara?
Ernesto "Che" Guevara a fost un revoluționar Marxist de origine argentiniană, o figură proeminentă a Revoluției Cubaneze devenit apoi un lider de gherilă în America Latină. A fost executat în anul 1967 de către armata boliviană după ce Che a încercat, începând din anul 1966 să incite populația Boliviei la rebeliune împotriva guvernului, fără a avea mult succes.
Imaginea lui Che este acum folosită de către mișcările radicale de stânga (socialiști/comuniști) ca și un simbol al anti-imperialismului.
Soldat și criminal
În timpul Revoluției Cubaneze, Guevara s-a alăturat lui Fidel Castro pentru a-l ajuta să răstoarne guvernarea Batista din Cuba. Doar în timpul revoluției și-au pierdut viața peste 11,000 de oameni.
După ce Castro a preluat puterea în 1959, Guevara a devenit șeful pușcăriei „La Cabana”. E estimat că cel puțin 144 de persoane au fost executate acolo de Guevara direct sau la ordinele lui, fără a avea parte de nici un proces. Pe scurt, au fost omorâți pentru că așa a considerat Che că trebuie să facă.
A omorât sute și a torturat mii de cubanezi, personal sau la ordinul lui, și ar fi continuat să o facă dacă ar mai fi trăit.
Pare o glumă perversă în lumea modernă că atât de mulți oameni, în special tineri, îl venerează pe Guevara ca și pe un erou. Halal erou.
Rasist
E ironic să privești protestele grupurilor „Black Lives Matter”, purtând simboluri comuniste și tricouri și steaguri imprimate cu fața lui Guevara.
Iată niște citate din Che Guevara despre negri:
Omul negru este indolent și visător. Își cheltuie banii lui puțini pe frivolități și băutură.
Che Guevara
Un alt citat din Che, care definește utopia comunistă fără negri:
Vom face pentru negri exact ce au făcut ei pentru revoluție. Și prin asta se înțelege: nimic.
Che Guevara
Alt citat:
Negri, acele exemplare magnifice ale rasei africane, și-au păstrat puritatea rasială mulțumită lipsei lor de afinitate cu îmbăiatul.
Che Guevara
Cu toate astea se pare că dacă ești un criminal rasist de stânga, ți se trec cu vederea anumite păcate, atâta timp cât ideologia ta se potrivește cu ideologia radicală de stânga.
Liderul comunist tipic
Ca și un bun Marxist, a declarat că disprețuiește bunurile de lux și confortul. Cu toate astea, casa lui din Havana a fost o vilă fastuoasă cu piscină, șapte băi, saună, cameră de masaj, un port privat pentru iahturi și cinci televizoare (în anii 60) - nu prea arată ca o casă a unui om cu vederi anti-materialiste.
Cum a ajuns să aibă în posesie așa ceva? Ai ghicit. Nu prin muncă ci folosind forța. Pe scurt, a furat-o.
Dacă ar fi să-l cităm pe autorul cărții „Comunistul”, scrisă de Paul Kengor, un profesor de științe politice:
Acest comportament „este un rezumat al comunismului pus în practică”.
Liderul revoluționar elimină dușmanul burghez de clasă apoi își însușește proprietatea lui în numele clasei muncitoare.
Un mare mincinos
Che a mințit că ar fi fost doctor. Nu a fost. Nu există vreo referință sau document care să ateste că ar fi terminat facultatea de medicină.
A pretins că este un geniu militar. Fals. Toate campaniile lui militare au fost dezastruoase.
A pretins că e în stare să dezvolte politici economice pentru a susține creșterea economică a Cubei. O mare minciună. În timpul lui scurt ca și ministru al industriilor a reușit să prăbușească economia cubaneză.
Multă lume nu știe, dar economia Cubei, înainte ca Fidel și Che să ajungă la putere, a fost una dintre cele mai puternice economii din America Latină. Conform unui raport al Națiunilor Unite din 1957:
Salariul mediu pentru o zi de lucru de opt ore in Cuba este mai mare decât în Belgia, Danemarca, Franța și Germania...
După cum vezi, Che nu e nici pe departe un erou - revoluția lui și a lui Fidel Castro a adus un dezastru în Cuba și a încătușat o națiune întreagă într-un sistem comunist ticălos și opresiv. Nu este nimic de celebrat ci doar de plâns.
Cubanezii de astăzi sunt sătui de comuniști și de urmașii ideologici a lui Che. In Iulie 2021 au ieșit masiv pe străzi și au cerut libertate. Ciudat, nu? Che parcă zicea ca i-a eliberat pe cubanezi!