Ce sunt, domnule, talantii?
Daca ai crescut intr-o biserica neoprotestanta, cu siguranta ai auzit cel putin o predica despre pilda talantilor. Daca ai nevoie de o reimprospatare, citeste mai jos pilda din Matei 25:13-30.
Așadar, vegheați! Căci nu știți nici ziua, nici ora (când vine Fiul Omului).
Căci va fi ca atunci când un om, urmând să plece într-o călătorie, și-a chemat sclavii și le-a încredințat averile lui. Unuia i-a dat cinci talanți, altuia – doi, iar altuia – unul, fiecăruia după puterea lui; apoi a plecat.
Imediat, cel ce primise cinci talanți s-a dus și i-a investit și a câștigat alți cinci.
Tot așa, cel ce primise doi a câștigat și el alți doi.
Dar cel ce primise unul s-a dus și a săpat o groapă în pământ și a ascuns acolo banii stăpânului său.După mult timp, stăpânul acelor sclavi a venit și a început să-și pună în ordine socotelile cu ei.
Cel ce primise cinci talanți a venit și a adus încă cinci talanți, zicând:
– Stăpâne, mi-ai încredințat cinci talanți; iată, am mai câștigat încă cinci! Stăpânul i-a zis:
– Bine, sclav bun și credincios! Pentru că ai fost credincios peste puține lucruri, te voi pune responsabil peste multe! Intră în bucuria stăpânului tău!A venit apoi cel ce primise doi talanți și a zis:
– Stăpâne, mi-ai încredințat doi talanți; iată, am mai câștigat doi! Stăpânul i-a zis:
– Bine, sclav bun și credincios! Pentru că ai fost credincios peste puține lucruri, te voi pune responsabil peste multe! Intră în bucuria stăpânului tău!A venit și cel ce primise un talant și a zis:
– Stăpâne, am știut că ești un om aspru, care seceri de unde n-ai semănat și aduni de unde n-ai împrăștiat, așa că mi-a fost teamă și m-am dus și ți-am ascuns talantul în pământ. Iată aici talantul tău! Stăpânul i-a răspuns:
– Sclav rău și leneș! Ai știut că secer de unde n-am semănat și că adun de unde n-am împrăștiat? Atunci trebuia ca tu să-mi fi pus banii la zarafi, pentru ca, la întoarcere, să primesc cu dobândă ceea ce era al meu! Așadar, luați-i talantul și dați-i-l celui ce are zece talanți! Căci oricui are, i se va da mai mult și va avea din abundență, dar de la cel ce n-are se va lua chiar și ce are! Iar pe sclavul acela nefolositor aruncați-l în întunericul de afară! Acolo va fi plânsul și scrâșnirea dinților!
De fiecare data cand se citea textul de mai sus, sau cand auzeam vreo predica despre asta, mi se ridica parul pe maini cand imi imaginam ca s-ar putea ca eu sa fiu unul dintre acei sclavi rai si lenesi care si-au ingropat talantul.
Se pune insa problema, care talant?
Ani buni am crezut (si am fost incurajat sa cred asta) ca e vorba doar de talentele cu care m-am nasuct. Slava Domnului ca pot sa cant, mi-am spus intr-o zi. Asta e un talant, asa, mai evident. E usor de identificat. Daca as fi avut un talant de bunatate, sau de facere de bine, poate mi-ar fi fost mai greu sa-l identific. Si cate si mai cate mi-au trecut prin cap.
Saptamana trecuta am fost la biserica si ghici ce, predica din pilda talantilor. Cum eu n-am mai cantat de multa vreme intr-o trupa, parca din relefx, am inceput sa ma ingrijorez. Oare iar aud acelasi mesaj? Trebuie sa-mi fac cumva iar trupa? Dar daca… si alte multe intrebari.
Ei bine, cred ca pentru prima data, am inteles care e treaba cu talantii si cum pot sa-mi identific si sa-i valorific cel mai bine.
Predicatorul, Os Guinness, printe altele, a avut o sectiune despre cum sa-ti descoperi acest evaziv “talant”. Mi s-a parut fantastic sa mi se spuna pana la urma clar, ceea ce am intuit atata vreme.
Ca sa nu o mai lungesc, redau mai jos ceea ce mi s-a parut relevant in predica lui Os despre talanti.
1) Talentele cu care te-ai nascut
N-am scapat de subiectul asta si se pare ca inca mai trebuie sa ma gandesc serios la viitoarea mea activitate muzicala, de orice fel ar fi ea. Dar, legat de subiect, Os spunea ca intr-adevar, nu poti incepe o lista de “talanti” fara sa iei in calcul talentele cu care fiecare om se naste. Cand ajungem pe lumea asta, venim echipati cu abilitati unice, unele mai vizibile altele mai putin vizible. Sunt insa ale noastre, sunt cadoul lui Dumnezeu pentru noi si pentru cei din jur.
2) Abilitatile acumulate in timp
O alta parte a talantuli nostru e reprezentata de abilitatile pe care le dobandim pe parcursul vietii. Mergem la scoala, apoi la o slujba, invatam sa facem lucruri noi, etc. Chiar daca sunt lucruri pe care noi reusim sa le facem sau sa le invatam, daca ne gandim bine, pana la urma tot un cadou sunt si astea. In ce ma priveste, nu as fi ajuns niciodata unde sunt acum, din punct de vedere profesional, daca Dumnezeu nu ar fi adus in viata mea niste oameni care s-au cheltuit sa ma invete si sa ma ajute. Pana la urma, ce avem sa nu fie primit si cu ce ne putem lauda?
3) Sfera de influenta
Fiecare dintre noi, zi de zi, saptamana de saptamana, interactionam si ne petrecem viata printre anumti oameni. Familie, vecini, colegi si cunoscuti. Sfera mea de influenta e foarte diferita de sfera ta de influenta si asa mai departe.
Acum ca am ajuns sa inteleg din ce se compune talantul meu, incep sa imi dau seama cum sa-l multiplic. Se pare ca intersectia dintre talentele, abilitiatile si sfera mea de influenta e de fapt zona in care trebuie sa lucrez ca sa multiplic talantul.
Cred ca cel mai simplu de identificat acest talant, e pur si simplu sa pui pe hartie (cu telefonul departe) si sa te rogi lui Dumnezeu ca sa te lumineze si sa-ti arate ce sa faci mai departe.
Doamne ajuta!